Geschiedenis

De geschiedenis van Kasteel Eyckholt

Kasteel Eyckholt, zoals we dat nu kennen, is in het midden van de achttiende eeuw gebouwd. Alleen de ronde toren is ouder: die stamt uit de zestiende eeuw. Het kleine witte kasteel was oorspronkelijk niet veel meer dan een kasteelboerderij. Het gebouw werd gepromoveerd tot kasteel toen kasteel ‘Ter Borch’ in 1632 werd verwoest en de kasteelheer opnieuw onderdak vond in wat nu Kasteel Eyckholt heet.

 

Een veilige haven

Zoals Kasteel Eyckholt in de zeventiende eeuw onderdak bood aan kasteelheer Jan van Rossum en zijn familie, zo biedt het pand nu een veilige en comfortabele haven aan iedereen die zich graag laat verwennen in dit prachtig gebouw met zijn intrigerende geschiedenis. Wie koestert zich niet graag in de schaduw van de ‘heer van Roosteren’ of de ‘heer van Vissersweert’, die ooit vanaf deze plaats een bloeiende huisartsenpraktijk voerde?

 

Het kleinste kasteel

Kasteel of kasteeltje, ‘’t heufke’ of huize, Ter Borch of Eyckholt, het kleine witte gebouw in Roosteren, heeft in de loop der eeuwen een steeds veranderde naam en status trots het hoofd geboden. Dit waarschijnlijk kleinste kasteel van Nederland voldoet aan alle eisen die aan een kasteel worden gesteld. Een kasteel of burcht was een plaats om je te verbergen voor de vijand. Daarom lagen er een gracht en een wal omheen.

 

Rijksmonument

De vroegere slotmuur heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de overstroming van de Maas in 1993, maar is weer in oude staat hersteld. Achter de muur ligt de gracht. Kasteel Eyckholt heeft ook nog een (laat) Middeleeuwse traptoren met heuse schietgaten. Bovendien is het kasteel meer dan tweehonderd jaar oud. Geen wonder dat Kasteel Eyckholt een rijksmonument is.